Per què naixem?

La nostra societat viu canvis accelerats que ens demanen repensar el context en què les comunitats humanes afronten les formes de vida

per Marta Rovira Martínez, 27 de juny de 2019 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Naixem per oferir un nou espai d'anàlisi, reflexió i debat. Què vol dir això? La Fundació Congrés de Cultura Catalana és filla, com diu el seu nom, d'un Congrés que va marcar la història del nostre país en posar les bases per al futur desenvolupament de la nostra societat, en termes socials, econòmics i culturals. Aquell Congrés va procurar en tot els àmbits aportar bases científiques per a la presa de decisions.

Amb la revista digital Pensem volem reprendre la missió del Congrés en un format que ens permeti incidir des del coneixement expert i científic al desenvolupament dels Països Catalans. La nostra societat viu canvis accelerats que ens demanen repensar el context en què les comunitats humanes afronten les formes de vida. Això significa abordar qüestions força complexes, per a les quals ens cal disposar d'un coneixement que sovint no tenim a l'abast ni en català. Avui sabem que Catalunya representa un 0,1% de la població mundial, però hi aporta l'1,3% dels articles científics. Com podem fer arribar al conjunt de la nostra societat tot aquest coneixement que generem en el nostre àmbit territorial i cultural? Com podem fer que tota aquesta recerca esdevingui la base per a una reflexió col·lectiva sobre el futur de les societats humanes i del seu entorn natural, tecnològic i econòmic?

 


Pensem té, doncs, dues missions: fer de portal de divulgació científica dels Països Catalans. Per això convidem totes les persones que treballen en l'àmbit de la ciència, del camp que sigui, a participar d'aquest gran exercici de divulgació que volem fer. En les darreres dècades, la Universitat i els centres de recerca han creat uns sistemes d'avaluació de la producció científica que ens porten a una perversa endogàmia en la circulació del coneixement científic. La necessària especialització dels camps científics fa que aquest coneixement no circuli ni entre els col·legues del propi departament de la Universitat. Per tant, Pensem és alhora un servei a la societat i a la comunitat científica. Un pont entre les dues, un canal perquè els científics s'adrecin a la societat i un canal perquè la societat posi en valor el coneixement científic que produeix.

L'altra missió de Pensem és oferir un espai d'anàlisi i de reflexió sobre els esdeveniments del present. Allò que en periodisme s'anomena actualitat i que aquí tractarem d'una manera diferent, pausada i reposada, i sobretot crítica. Creiem que el pensament és una de les bases fonamentals del sistema democràtic, perquè ens permet posar un focus crític damunt les qüestions que ens preocupen o les polítiques i actuacions que ens afecten. En aquest espai d'anàlisi i debat convidem a escriure les persones expertes que ens poden compartir amb el conjunt de la societat elements d'anàlisi i criteri.

Pensem és una eina de la Fundació Congrés de Cultura Catalana al servei de la nostra comunitat cultural. La ciència és també cultura, com ho és la llengua. Gràcies a l'esforç de les generacions que ens han precedit, la cultura catalana disposa d'un elevadíssim nivell de producció científica en llengua catalana, tant pel que fa a publicacions científiques com de divulgació. Iniciatives com les del projecte Scriptorium, per exemple, ens han permès traduir al català llibres de text bàsics de les matèries científiques i tècniques en els estudis universitaris. Però hi ha avui revistes i editorials que treballen amb una gran qualitat en aquest terreny. Aquest nou projecte s'emmarca en el mateix propòsit d'oferir a la nostra societat eines per créixer. Fer una revista de divulgació en format digital, en català, és fonamental per donar continuïtat a la nostra llengua com a eina d'expressió científica, de coneixement i opinió. Així doncs, la llengua català serà la llengua preferent de Pensem, però no pas l'única, perquè acollirem articles publicats en anglès o altres llengües. Molts dels nostres científics treballen de fet arreu del món. Per això diem que creem un espai de debat propi dels Països Catalans, no pas per parlar només dels Països Catalans, sinó per parlar del món, de tot allò que hi passa. Com deia Max Weber, hem de ser conscients de quin són els nostres prejudicis en formular-nos les nostres preguntes. Nosaltres sabem que mirem des d'aquí, però "aquí" només és el lloc on ens trobem (no pas el límit de les nostres preguntes), un espai de circulació d'idees i de debats, on tothom pot ser-hi convidat, vingui d'on vingui.

Sigueu-hi benvinguts/des.

 
Logotip de pensemcat
Cap de redacció: Bernat Ferrer
Cap de disseny i comunicació: Carme Garcia Fabón
Publicitat: publicitat@pensem.cat

Membres del Consell Editorial

Una iniciativa de: Logotip de la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Segueix-nos a:
Cerca a Pensem:

Butlletí

 

Llicència: CC BY-NC-ND
ISSN: 2696-306X

 

Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat de Catalunya - Departament de la Presidència