Estudi

Participa a l'enquesta sobre la divulgació de la recerca científica

Pensem.cat es proposa conèixer quin és l'estat de la disseminació, difusió i divulgació de la recerca acadèmica dels grups d'investigació de les universitats de la Xarxa Vives

Estudi per conèixer com es difón la tasca científica més enllà dels circuits universitaris tradicionals. | Lukas/Pexels.
per Pensem, 18 d'octubre de 2021 a les 09:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des de la revista de divulgació de la recerca acadèmica Pensem.cat hem endegat un estudi sobre les formes actuals i futures de divulgació científica amb finalitat d'impacte social. Tenint en compte els canvis que s’estan produint en les dinàmiques de comunicació, així com els requisits que cada vegada més s'estableixen en els projectes de recerca per tal de garantir-ne la disseminació, es vol disposar d'una fotografia de com els grups d'investigació estan duent a terme la divulgació de la recerca.
 
És per aquest motiu que fa una crida oberta als investigador i investigadores de les universitats de la Xarxa Vives per sol·licitar-los la participació en l'estudi, tot responent la següent enquesta:
 

Les dades seran tractades de forma anònima i només se'n faran públics els resultats agregats. Respondre l'enquesta té una durada de 5 minuts.
 
Pensem.cat parteix de la premissa que la disseminació del coneixement universitari és essencial per a la bona salut de tota societat democràtica. Tot amb tot, la recerca acadèmica té serioses dificultats per expressar-se més enllà dels cercles universitaris. La disseminació social de la ciència no puntua per a la carrera investigadora, motiu pel qual els propis científics ben pocs incentius tenen per comunicar socialment allò sobre el qual estan investigant.
 
Malgrat això, la Comissió Europea recomana a l'European Charter for Researchers and on a Code of Conduct for the Recruitment of Researchers - 2005/251/EC que els investigadors han d'assegurar que les seves activitats de recerca són conegudes per la societat en general, de manera que pugui sigui compresa per persones no expertes, al mateix temps que ajuden la població en general a comprendre millor la ciència.
 
La transmissió pública de la ciència ("ciència pública") va plantejant-se cada vegada més com una necessitat i no ja com un desig, i és possible que en un futur més o menys proper aquesta disseminació social es converteixi també en un mèrit per a la carrera acadèmica, o en tot cas, per a obtenir recursos per a la recerca.

Per tot plegat, Pensem.cat confia en poder disposar d'una visió el més acurada possible sobre aquestes realitats, per llavors poder incidir en els àmbits que presentin més necessitats.
 

» Enllaç a l'enquesta per als grups d'investigació «

Logotip de pensemcat
Cap de redacció: Bernat Ferrer
Cap de disseny i comunicació: Carme Garcia Fabón
Publicitat: publicitat@pensem.cat

Membres del Consell Editorial

Una iniciativa de: Logotip de la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Segueix-nos a:
Cerca a Pensem:

Butlletí

 

Llicència: CC BY-NC-ND
ISSN: 2696-306X

 

Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat de Catalunya - Departament de la Presidència